Bellen voor een sollicitatie: tips & tricks

Je hebt hopelijk al een keer gehoord dat het heel erg belangrijk is om je in te lezen in de vacature of het bedrijf, nog voordat je de sollicitatiebrief de deur uitstuurt. Maar heb je er wel eens aan gedacht om het bedrijf van tevoren op te bellen?

Het klinkt misschien raar en voor sommigen mensen best eng. Wat nou als je dichtklapt of over je woorden struikelt tijdens het gesprek? Vandaar dat bijna iedereen op safe speelt door een mail te sturen. Toch is het echt aan te raden om dit wel te doen. Hieronder volgen een aantal redenen waarom:

 • Tijd: een mail met een paar vragen of een motivatiebrief kan een recruiter of werkgever zo wegklikken. Soms met het idee om er echt niet op te reageren of met de gedachte dat ze later nog wel een keer mailen, omdat ze druk zijn. De kans op een reactie is dus klein. Als je belt kunnen ze moeilijker om je heen. Iemand recht in zijn gezicht zeggen dat je er geen tijd voor vrij kunt maken is namelijk raar. Natuurlijk kan het wel voorkomen dat ze op dat moment geen tijd hebben of dat de betreffende persoon niet aanwezig is. Vraag of het goed is dat je terugbelt en spreek een tijdstip af.
 • Onthouden: iedere werkgever of recruiter heeft waarschijnlijk een overvolle mailbox, waarin jouw mail zo ondergesneeuwd wordt door op dat moment relevantere zaken. Een telefoontje blijft veel langer in iemands gedachten hangen en zorgt voor een (waarschijnlijke) positieve referentie.
 • Betrokkenheid: bellen met een paar inhoudelijke vragen toont veel betrokkenheid en motivatie. Het laat zien dat je echt moeite in je sollicitatie stopt en dat het jezelf er dus niet te makkelijk vanaf maakt. Waarschijnlijk vinden de meesten het ook erg leuk om je meer te vertellen over de functie of over het bedrijf.
  Onderscheidende informatie: bedenk dat je met bellen een hoop interessante informatie kunt verzamelen die jouw concurrenten niet hebben. Speel op mogelijke problemen in waar ze mee kampen en overtuig ze dat jij de oplossing of van toegevoegde waarde bent. Twijfel je of je brief overtuigend genoeg is of dat je de informatie wel goed hebt toegepast? Laat dan door een professional je sollicitatiebrief nakijken.

Mogelijke vragen
Bestudeer de vacature en de website heel goed en schrijf op waar je meer informatie over wilt hebben. Het komt bijna nooit voor dat je dit allemaal kunt vinden op het internet. Zorg er wel voor dat je geen dingen gaat vragen die al wel te vinden zijn! Dat komt dan weer onprofessioneel over. Een aantal mogelijke vragen zijn:

 • Met welke uitdagingen hebben jullie te maken?
 • Waar gaat jullie focus liggen in de komende twee jaar?
 • Hoe werken jullie naar de gestelde visie toe?
 • Waarom is deze functie vrijgekomen? Vertrekt er iemand of zijn jullie aan het uitbreiden?
 • Kunt u mij concreter vertellen waar mijn mogelijke werkzaamheden uit zullen bestaan?
 • Hoe is het team samengesteld? Is er sprake van een bepaalde structuur? Aan wie moet ik verantwoording afleggen van mijn werkzaamheden?
 • Overige tips
  Topiclijst: vind je het heel spannend om te bellen of bang dat je wat gaat vergeten? Schrijf van tevoren wat zinnen uit, zodat je altijd tussendoor kunt checken of je geen vragen bent vergeten.
 • Aantekeningen: probeer wat korte aantekeningen te maken tijdens het gesprek, maar zorg er wel voor dat de focus op het gesprek blijft liggen. Het is tenslotte zonde als ze je hele relevante informatie verstrekken, maar dat je de helft niet hoort omdat je te druk bent met schrijven.
  Staan: ga staan tijdens het bellen, hoe groot de verleiding ook is om te gaan zitten. Je lichaam neemt hierdoor een actievere houding aan en dit beïnvloedt op een positieve manier je stemgeluid.
 • Tijdstip: goed dat je hebt gebeld! Hopelijk heb je antwoorden gekregen op je vragen en kun je deze verwerken in je sollicitatiebrief. Misschien heb je stiekem je brief al klaarstaan. Het komt dus heel raar over als je hebt gebeld en ze tien minuten later jouw sollicitatie al ontvangen. Spreek daarom bijvoorbeeld met de betreffende persoon af dat je je brief en cv aan het einde van de middag stuurt. Neem dus je tijd!
  Echt het verschil maken: loop dan bij het bedrijf naar binnen, dan kunnen ze helemaal niet om je heen. Zelfs al heeft de juiste persoon geen tijd, dan zal het vast indruk maken dat jij het lef hebt om gewoon naar binnen te stappen en je kunt vast later wel terecht. Is dit niet het geval? Misschien heeft de receptioniste nog wel interessante informatie voor je. Vaak meer dan je denkt!

Je hebt dus een grote stap voor op je concurrentie, waardoor jij een veel relevantere brief kunt schrijven. Doe er je voordeel mee en sleep de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek zo binnen. Succes!