Thuis werken steeds populairder

Thuis werken is een hot item anno 2015 en steeds meer Nederlanders werken vanuit huis. Hoe komt het dat deze trend opeens zo hot is en wat zijn de voor- en nadelen van thuiswerken? Uit onderzoek is gebleken dat 84 procent van de organisaties thuiswerken mogelijk maakt. Dit komt grotendeels dankzij een bepaalde ICT infrastrucuur. In 2010 werkte 28 procent van alle werknemers minstens één uur per week vanuit huis. Ten opzichte van het jaar 2000 is dat aantal met maar liefst 22,5% gestegen. Ben je geinteresseerd in meer onderzoeksresultaten? Kijk dan even op deze link: http://www.werken20.nl/nieuws-over-nieuwe-werken/organisatie-bedrijf/242/thuiswerken-steeds-populairder/

Voordelen thuiswerk

thuis1Een groot voordeel van thuiswerken is dat er op de werkvloer plaats komt voor andere medewerkers. Hierdoor kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de werkruimte en staan de thuiswerkers ook niet buitenspel. Dankzij thuiswerken is er een minder grote werkplek nodig en kunnen de werkplekken effectiever worden gebruikt.

Thuiswerken kan ook nog eens kosten besparen en is goed voor het milieu. Wanneer er vanuit huis wordt gewerkt hoeven reiskosten niet te worden gedeclareerd. Als er maar een bepaald deel van de reiskosten wordt gedeclareerd, bespaart dit ook kosten voor de werknemer. Wanneer er vanuit huis wordt gewerkt, kan de werknemer ook de auto laten staan en daarmee wordt milieuvervuiling tegengegaan. Uiteraard heeft de werknemer ook niet meer te maken met reistijd, waardoor je meer vrije tijd overhoudt.

Nadelen thuiswerk

thuis2Thuis werken heeft ook de nodige nadelen en wat die nadelen precies zijn verschilt per persoon. Een belangrijk nadeel van thuiswerken is dat je niet omringt bent met collega’s die zich met hetzelfde bezighouden. Je kunt niet even een praatje maken, ideeen voorleggen of van gedachten wisselen. Hierdoor zijn veel werknemers minder productief wanneer ze vanuit huis werken dan wanneer ze werken vanuit kantoor. Het is voor deze personen moeilijker om aan de slag te gaan met een klus en daarbij geconcentreerd blijven. Kortom, de medewerker mist de kantooromgeving.

Concentratie is ook een groot nadeel van thuiswerken. Wanneer je vanuit huis werkt wordt je veel sneller afgeleid dan wanneer je op kantoor werkt. Je kunt bijvoorbeeld afgeleid worden door je kinderen, huisgenoten, tv etc. Maar ook wanneer er iemand bijvoorbeeld aanbelt en je daardoor direct uit je werkflow komt. Daarnaast weet je dat er geen baas is die bovenop je neus zit om te kijken of je wel hard werkt, dus ga je automatisch ook minder hard werken. Hierdoor is thuiswerken niet voor iedereen geschikt.