Tips voor schrijven sollicitatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is belangrijk en dient daarom zorgvuldig te worden gedaan. Er zijn meerdere manieren om aan een nieuwe baan te komen zoals recruitment maar je kunt ook zelf een brief schrijven. Uiteindelijk wil je uiteraard graag dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Een brief moet zich dus vooral onderscheiden van andere brieven die een werkgever binnenkrijgt. Vijf tips die je goed kunt meenemen bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

1.Wees zelfverzekerd, maar niet té

Het is helemaal niet slecht om zelfverzekerd over te komen, maar probeer dit niet te veel te doen. Dit kan tot weerstand leiden bij werkgevers. Schrijf bijvoorbeeld niet dat jij de allerbeste kandidaat bent die er op deze wereld bestaat of dat je alles wel weet en mensen jou niets hoeven te vertellen. Dit wekt vooral irritatie bij werkgevers.

2.Enthousiasme

Laat in de brief zien dat je enthousiast bent. Leg uit waarom de functie en het bedrijf voor jou helemaal op het lijf zijn geschreven. Werkgevers vinden het fijn wanneer zij het gevoel hebben dat je echt graag bij hen wilt komen werken.

3.Let op spelling

Voorkom dat je spelfouten maakt! Het komt ontzettend onprofessioneel over wanneer je spelfouten maakt. Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je een foutje maakt, maar een brief vol met fouten maakt veel kapot. De kans is groot dat een werkgever je minder serieus neemt en eerder kiest voor andere kandidaten met een brief zonder spelfouten. Mocht je toch worden uitgenodigd voor een gesprek dat heb je met een achterstand te maken en dat is vervelend.

4.Gebruik een geschikt mailadres

Tegenwoordig komt het vaak voor dat je jouw sollicitatiebrief per mail dient te versturen. Het is belangrijk dat je er daarom voor zorgt dat je een geschikt mailadres hebt. Het is goed om een apart zakelijk mailadres aan te maken voor dergelijk mailverkeer. Gebruik geen gekke namen in jouw mailadres of namen die te veel met privacy te maken hebben, zoals bijvoorbeeld girliegirlie@hotmail.com of iets dergelijks.

5.Gebruik van lettertype

Kies het liefst voor een standaard lettertype in jouw liefs, zoals Arial. Het gebruik van scheve of sierlijke lettertypes kun je beter niet doen. Je vindt dit zelf misschien wel mooi, maar het is beter om het lettertype standaard te houden. Hou daarnaast ook rekening met de grootte van het lettertype. Het lettertype moet niet te groot en niet te klein zijn maar juist duidelijk en leesbaar.