Werken in de bouw

Sinds dat de recessie heeft toegeslagen in Nederland is er een crisis die de bouw heeft getroffen. Het lijkt er iedere keer weer op dat verschillende bouwbedrijven haar deuren sluit en er werknemers op straat komen te staan. Echter is het werken in de bouw juist mooi en noodzakelijk. Zonder bouwvakkers komen er geen nieuwe gebouwen, of wat te denken van de infrastructuur, ook hiervoor zullen er altijd vakmensen nodig zijn welke in de bouw werken.

Slechte economie

Zoals gezegd heeft de Nederlandse economie een grote impact gehad op het bestaan van (bouw) bedrijven. Door een krimp welke door de recessie is veroorzaakt zijn veel bedrijven gesloten door faillisementen en ligt de bouw op zen gat. Er wordt op minder locaties gewerkt en er wordt gestreden om opdrachten binnen te halen. Omdat er nu veel concurrentie is worden opdrachten haast tegen kostprijs uitgevoerd wat resulteerd in een lagere winst.

De verwachting is echter dat de Nederlandse economie weer aan zal trekken. Gevreesd wordt dat er dan al snel een tekort zal zijn aan geschoold bouwpersoneel. We hebben het dan over MBO-niveau en voor de hogere functies HBO-niveau geschoolde vakmensen,

Opleidingen

Ook al is er sprake van een krimp in de bouw zijn er nog altijd een hoop vacatures welke openstaan. Hierdoor moeten er verschillende mogelijkheden zijn om in de bouw terecht te kunnen komen. In de bouw zijn er verschillende mogelijkheden en richtingen waaruit je werkzaamheden kunnen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan een metselaar of timmerman, maar bijvoorbeeld ook een electriciƫn , lasser en stucadoor komen voor in de bouw. Voor de verschillende functies heb je een opleiding nodig. Een bouwopleiding kun je bij verschillende instellingen volgen en zorgt ervoor dat je goed bent voorbereid op het werken in de bouw.

Je leert er de basis van je vakgebied kennen. Bijvoorbeeld houtbewerking. Hierbij leer je verschillende houtsoorten kennen en hoe je het hout moet voorbehandelen, evenals welk gereedschap je waarvoor nodig hebt.